mandag 31. mars 2008

FIJI - PRESSEFRIHET UNDER MILITÆRDIKTATUR

I ferieparadiset Fiji blir journalister truet og kneblet av militærmyndighetene. De har lovet frie og demokratiske valg innen mars neste år men en såkalt uavhengig rapport anbefaler militærmyndighetene å inndra arbeidstillatelsene til alle hvite journalister og redaktører i landet. Nå legger nabolandet Australia ekstra press på øystaten og utvider sine sanksjoner.

Fijis media lever farlig om dagen etter at landets politisjef, Kommandør Esala Teleni, i slutten av Februar advarte det Fijianske folk mot å ytre seg i offentlighet om saker som kan forårsake uro. 25. Februar kastet militærmyndighetene redaktøren av Fiji Sun, Australieren Russell Hunter, ut av landet på grunn av en artikkel om finansminister Chaudrys skattesnusk. Hunter ble hentet i leiligheten sin av to menn som sa de var fra immigrasjonskontoret, kjørt til flyplassen og satt på første fly hjem til Sydney.

Til Australias ABC Radio forteller Hunter at Fijis militærmyndigheter er blitt mindre og mindre begeistret for landets medier etter at de i 2006 tok over landet med makt.
”Myndighetene sier nå rett ut at de overvåker media og at de vil straffe journalister som skriver, eller snakker privat, om noe som kan vekke uro i landet” forteller Hunter.

For å straffe journalister og andre urokråker bruker myndighetene den omdiskuterte loven om offentlig orden. Loven sier at myndighetene kan straffe enhver person som truer stabiliteten i landet. Problemet er at landets myndigheter ikke er demokratisk valgt, men tok over med militær makt. Ministeren som bestemmer hvem som forårsaker uro er kupplederen Kommandør Bainimarama.

Den offisielle forklaringen på Hunters utvisning var at han hadde brutt vilkårene i arbeidstillatelsen sin ved å oppføre seg på en måte som truet Fijis fred og stabilitet. Etterpå, i all stillhet, ble også immigrasjonsloven endret så utvisningen ikke kan bli anket i Fijis rettssystem.

Australske og New Zealandske myndigheter fordømte utvisningen i sterke ordelag. Australias statsminister Kevin Rudd kalte utvisningen ”totalt uakseptabel og en skuffende utvikling”. New Zealands Helen Clark sa at ”det er et steg bakover som ikke akkurat gir oss sikkerhet om at Fijis militærmyndigheter er seriøse når de sier at de skal holde frie og demokratiske valg i Mars neste år.”

Tidligere i Februar kritiserte Reportere Uten Grenser Fijis rettssystem for hva de ser som trakassering av Fiji Suns redaktør Leone Cabenatabua og lederen for Fijis kvinnerettighetsbevegelse Virisila Budromo over en artikkel som kritiserte Fijianske militærmyndigheters ansettelse av tre nye dommere.

Situasjonen for pressen i Fiji har blitt verre og verre siden militærkuppet i 2006. David Robie er redaktør for Pacific Journalism Review og har forelest i journalistikk ved University of the South Pacific i Fiji. Han sier at det i de siste årene har vært ekstremt vanskelig å være journalist i Fiji.

”Mange journalister har blitt trakassert av militærregimet. Det var særlig ille rett etter kuppet og i fjor da myndighetene også prøvde å stoppe alle kritiske bloggere. Men utvisningen av Hunter er så langt det verste vi har sett.” sier Robie.

Organisasjonen Fiji Democracy Now (FDN) er basert i Sydney og består av Fijianske flyktninger som bor i Australia. De driver nettsiden og bloggen fijidemocracynow.com som prøver å samle all dokumentasjon om militærmyndighetenes menneskerettighetsbrudd på ett sted.

”Vi lever farlig om dagen” sier Peter fra FDN. Han er skeptisk til å gi sitt fulle navn fordi han er redd for å miste muligheten til å reise tilbake til Fiji for å besøke familien sin. ”Vi har fått mange henvendelser fra folk som sier de er journalister men som har vist seg å være fra militærjuntaen, så det er tydelig at de er ute etter oss” sier han.

En rapport skrevet av Hawaii-baserte Dr. James Anthony på oppdrag fra Fijis Menneskerettighetskommisjon har vekket avsky i regionen. Fiji Times kaller Dr. Anthony rasist og totalt uegnet til å skrive en uavhengig rapport. Rapporten, som ble offentliggjort i slutten av Februar, advarer Fijianske myndigheter mot å fornye ”hvite” journalisters arbeidstillatelser og sier at Fiji bør se mot Singapore for å finne en passende modell for landets media. Singapore er velkjent for å ha en meget streng mediesensur og Reportere Uten Grenser plasserer de på 140. plass av 160 land når det gjelder pressefrihet.

Russell Hunter kaller rapporten en farse, og sier at i resten verden ville en slik rapport bli latterliggjort.
”Menneskerettighetskommisjonen i Fiji var tidligere et organ som brydde seg om menneskerettigheter. Det er de tydeligvis ikke nå lenger” sier han til Australias ABC Radio.

Rapporten foreslår også å pålegge Fijis media en 7% skatt som skal finansiere en mediedomstol.
”Denne domstolen vil bli styrt av militærmyndighetene. Det kommer til å bli juntaens måte å ta full kontroll over media på” sier Hunter.

Peter fra FDN sier at han ikke ser noen umiddelbare signaler om at militærmyndighetene vil løsne grepet om Fijis media. Men den håpløse situasjonen kan også gjøre at kupplederne mister viktige støttespillere, sier Peter.
”Ironien er at jo verre militærjuntaen oppfører seg, jo mer motstand vi de få fra folket. Til og med folk som støttet kuppet i 2006 har begynt å vende ryggen til Bainimarama nå.”

Ingen kommentarer: