tirsdag 1. april 2008

KAMP OM MINSTELØNN PÅ AMERIKANSK SAMOA

I Amerikansk Samoa pågår en kamp om minstelønna til øygruppens arbeidere. Mens levekostnader og strømpriser har steget kraftig, har ikke minstelønna økt på ti år. Men en lønnsøkning kan også gjøre at den lille Amerikanske koloniens to største arbeidsgivere, to tunfiskpakkerier, forlater øygruppen til fordel for billigere arbeidskraft i Asia.

Til tross for sterke signaler om at de to tunfiskfabrikkene er i ferd med å bli utkonkurrert av land som Equador, Thailand, Fillipinene og Vietnam har fabrikkene de siste årene økt produksjon og ansatt flere folk. Fabrikkeierne og lobbyister jobber derfor på spreng for å holde minstelønna i Amerikansk Samoa så lav som mulig for å beholde konkurransedyktigheten.

Innen Mai i år må myndighetene ratifisere en ny føderal lov som gjør at øyboerne endelig kommer opp på Amerikansk lønnsnivå innen 2015. På Samoa, hvor over en tredel av arbeidsstokken jobber ved tunfiskfabrikker, tjener folk flest fortsatt rundt $3 i timen. I fjor økte minstelønna for med 50 cent, men under Amerikansk lov er arbeiderne lovet $7.25 i timen. Amerikansk Samoa må derfor innføre årlige 50 cent økninger til de kommer opp på amerikansk lønnsnivå.

”Mange arbeidere er for denne lønnsøkningen” sier Fili Sagapolutele, journalist i Samoa News, til Sjornalisten. ”Mange av de har uttrykt sin støtte til lønnsøkningen i radioprogrammer og i aviser her på Samoa” fortsetter han ”Men ingen vil ha navnet sitt på trykk fordi de er redde for å miste jobben.”

”Dessuten er det ingen fagforeninger her så det er ikke noe organisert organ som kjemper på arbeidernes side” sier Sagapolutele.

Politikere og lobbyister som representerer den lille Amerikanske Stillehavskoloniens tunfiskindustri er livredde for å miste konkurransedyktigheten, og i Januar i år sendte tre Amerikanske senatorer et brev til senatet og uttrykte sin bekymring over den lovpålagte lønnsøkningen.

”Det er bevist at den forrige 50 cent økningen hadde dramatiske konsekvenser på Samoas økonomi. Hvis den neste økningen, som er planlagt i Juli i år, gjennomføres vil den gjøre seriøs skade” skriver de tre senatorene som kommer fra New Mexico og Hawaii.

”Vi er dypt bekymret for risikoen forbundet med økningen og konsekvensene den vil ha for lokalsamfunnet” fortsetter senatorene i brevet. Det de er mest bekymret for er at lønnsøkningen vil tvinge den livsviktige tunfiskindustrien vekk fra det lille øyriket og ta med seg nesten åtte tusen arbeidsplasser som er direkte og indirekte tilknyttet de to fabrikkene.

Tunfiskindustrien i Amerikansk Samoa består hovedsaklig av de to pakkefabrikkene til Chicken of the Sea og StarKist – begge enorme multinasjonale selskaper. I følge US Department of Labor er tunfiskindustrien, på verdensbasis, i ferd med å gå over fra hermetiske bokser til vakuumpakkede poser. På Amerikansk Samoa pakkes fortsatt fisken i hermetikkbokser. Det har fått politikere på Samoa til å tro at de to fabrikkene er i ferd med å fase ut de to boksefabrikkene og flytte dem til Sør Øst Asia, hvor lønnskostnadene er mye lavere.


For å pakke tunfisk i vakuumpakker krever manuelt arbeid, noe som land som Thailand kan tilby for rundt 60 cents i timen, eller rundt en femtedel av lønna i Samoa etter bare én årlig 50 cents økning.

Alphonso Pete Galeai fra Samoa Packing, pakkefabrikken til Chicken of the Sea, sier til Radio New Zealand at lønnsøkninger i Amerikansk Samoa har senket konkurranseevnen drastisk, og at de om ikke lenge kommer til å måtte flytte produksjonen til land som Thailand, Ekvador, Mexico eller Papa Ny Guinea. Han sier også at om de to fabrikkene bestemmer seg for å stenge så vil det ha enorme ringvirkninger for økonomien på Amerikansk Samoa. Han anslår at rundt 40% av alle arbeidsplasser i kolonien er tilknyttet tunfiskfabrikkene.

I et brev til Guvernør Togiola datert 29 Januar i år, skriver Kongressmann Faleomavaega at han ikke tror de to fabrikkene vil bli lenger enn de føler er lønnsomt.
”Hvis markedet er på vei mot vakuumpakket tunfisk, som industrien selv sier at det er, og hvis denne måten å pakke på vil øke profitten, så vil de to fabrikkene på Samoa flytte uansett – uavhengig av om vi øker minstelønna eller ikke” skriver Faleomavaega.

”Men”, fortsetter han, ”selv om jeg vet at fabrikkene vil flytte uansett, hvis de ser det som lønnsomt, så synes jeg det er viktig at vi gir tunfiskindustrien insentiver til å bli her så lenge som mulig.” Faleomavaega skriver videre at Samoa må prøve å utsette det at fabrikkene flytter så lenge som mulig slik at Samoa kan, i mellomtiden, forsøke å omstille sin økonomi.

Myndighetene jobber nå på spreng for å koble Amerikansk Samoa til de undersjøiske optiske kablene som går under Stillehavet. Planen er at øygruppen skal tiltrekke seg bedrifter fra USAs fastland, særlig telemarketing og annen call center-virksomhet. Amerikansk Samoa ser også et enormt potensial i turisme, et område hvor de ligger milevis etter sine naboer i Stillehavet.


Fakta om Amerikansk Samoa
Innbyggere: 57.663 (juli 2007)
Størrelse: 199 kvadratkilometer, bare litt større enn Drammen (137 kvadratkilometer)
Styresett: Amerikansk Samoa er administrert av US Department of the Interior og styres lokalt av Guvernør Togiola Tulafono og et kabinett bestående av 12 departementsdirektører. Innbyggere på Amerikansk Samoa har ikke stemmerett i USAs presidentvalg, men velger sin egen guvernør ved demokratiske valg.

Ingen kommentarer: